Jom lihat!

Wednesday, August 29, 2012

Cinta...Again? (9)


Dia menghulurkan dua helai kertas kajang yang telah dikepil kemas kepada Ashraff. Lelaki itu menyambut dengan senyuman sambil memandang wajahnya sekilas. Matanya menatap isi kandungan kertas itu.

"Perkahwinan Cik Cinderella?" Ashraff merenung tajuk utama cerpen itu.

"Saya suka cerpen ni. Saya jumpa kat iluvislam.com. Harap awak dapat baca sebelum kita plan perkahwinan kita nanti. Saya mahukan majlis perkahwinan yang diredhai Allah dan malaikat menjadi pengapit kita," terang Khadijah, ringkas tapi mendalam maksudnya.

Ashraff tersenyum memandang Khadijah. Pertemuan pada petang itu di rumah Khadijah digunakan sebaik mungkin untuk menatap wajah tenang gadis itu. Kalau dilihat secara kasar, Khadijah kelihatan seperti seorang yang selamba dan ringkas serta tidak begitu mempedulikan sekelilingnya. Pertama kali kenal mungkin orang akan kata dia bukanlah seorang yang lemah lembut dan berhati keras. Dirinya yang sebenar berlawanan dengan imej yang ditampilkan.

"Terima kasih. Saya pun nakkan perkahwinan kita ni direstui parents dan juga mendapat redha Allah. Saya serius pada awak. Insya Allah, saya akan sedaya upaya menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami, mendidik, menjaga dan menyayangi awak sehingga ke akhir hayat." Senyuman lebar terukir pada wajah lelaki itu. Khadijah mencebik.

"Apa awak meraban ni. Belum masanya lagi nak bermadah dengan saya okay. Don't cross the line." Tegas Khadijah namun dia masih menguntumkan senyuman manisnya. Lucu mendengar kata-kata puitis lelaki itu. Kemaruk nak kahwin le tu.

"Ops! Sorry, sorry. Tengah feeling pulak tadi."

Kelihatan Puan Ariani menghampiri mereka sambil tersenyum. Baru sudah menunaikan solat Asar. Dia duduk di berhadapan dengan Ashraff, bersebelahan dengan anak tunggalnya.

"Ashraff, macam mana mak dan ayah? Sihat ke?" Puan Ariani berbasa-basi.

"Alhamdulillah sihat. Hari ni mak, ayah dan Aimi pergi rumah saudara sebelah mak. Ada makan-makan. Ashraff sajalah nak datang sini, minta excuse he he." Matanya melirik ke arah Khadijah sambil ketawa kecil. Amboi, kemain dia! Depan mak pun selamba, getus hati kecil Khadijah sambil mengetapkan bibirnya.

"Alang-alang dah datang ni, bolehlah bincang sikit-sikit macam mana korang dua nak plan wedding ni, nak tempah kad ke, baju pengantin semua macam mana. Wedding pun tiga bulan lagi, dah tak lama dah." Cadang Puan Ariani. Berdebar-debar dada Khadijah mendengar kata-kata ibunya. Tiga bulan, sangat sekejap! Tiga bulan kemudian dia akan bergelar isteri kepada lelaki ini. Seluruh hidupnya akan dikongsi bersama lelaki ini. Bahunya terasa berat mengingatkan tanggungjawab yang bakal digalas. Bersediakah dia? Insya Allah bersedia....

"Saya fikir kita buat simple aje Auntie. Saya faham, Dhija anak tunggal Auntie. Saya pun tak tahu macam mana tanggapan mak dan ayah sebab saya anak sulung family. Biar saya berterus-terang saja. Saya mengharapkan keredhaan dan keberkatan dari Allah dalam perkahwinan kami. Jadi, tak perlu mahal-mahal dengan benda-benda yang tidak perlu. Insya Allah, walimatul urus wajib diadakan. Em, selebihnya nak dengar pendapat Dhija juga." jelas Ashraff. Memang itulah apa yang difikirkan sejak dulu lagi.

"Em, ibu. Dhija fikir kita buat satu majlis saja, gabung sebelah lelaki dan perempuan. Bukanlah Dhija nak buang adat, tapi Dhija rasa ini lebih baik dan lebih meriah ibu. Kalau nak buat juga ikut family, mungkin Dhija nak buat dengan keluarga terdekat saja." Terang Khadijah sambil memandang wajah ibunya.

Puan Ariani sekadar tersenyum mendengar cadangan kedua-dua anak dan menantunya. Dia tak kisah majlis sederhana pun asalkan Khadijah berbahagia bersama Ashraff. Asalkan Ashraff dapat menjaga anak gadisnya dengan baik. Dia bersyukur Ashraff bakal menjadi menantunya. Lelaki itu memang tahu adab sopan dan menghormati orang tua. 

"Dhija, jom kita list out apa yang perlu kita buat untuk wedding ni. At least boleh nampak apa yang perlu dan tak perlu kita buat nanti betul tak?" ujar Ashraff gembira. Sengaja dia mencari peluang untuk berlama-lama dengan Khadijah. Tak pe! Ibu Khadijah ada, bukan aku nak mengada pun tapi nak discuss wedding kita bersama. 

"Okay, list out aje. Further discussion selepas awak baca cerpen tu ya?" Tegas Khadijah. Puan Ariani di sebelah sekadar memerhati gelagat anak-anak muda ini sambil tersenyum.


Wedding List Ashraff & Dhija  (Ashraff tulis)

1.  Baju pengantin laki dan perempuan
2. Booking Tok Imam plus pilih tarikh
3. Check sijil kahwin ada lagi or not, if not pergi sama-sama kursus kahwin (YAY!) 
4. Mak andam Dhija
5. Barang hantaran laki dan perempuan (beli sama-sama!)
6. Tempah pelamin
7. Pakej catering
8. Tempah kad kahwin
9. Inform thru FB dua bulan sebelum
10. Cincin pengantin~  Dhija cincin merisik, tunang dan nikah 
11. Survey pakej dan Booking dewan
12. Pilih Door gift
13. PA System untuk lagu-lagu
14. Geng kompang
15. Photographer


"Rasa macam banyak lagi benda tak tulis, tapi tak terfikir apa," gumam Ashraff sambil berkerut dahinya.

"Ini first time kita buat, maybe tak terlintas la. List ni biar saya yang simpan, ada benda nak amend kat sini dan ada yang perlu ditambah. Kena relek sikit baru dapat tengok apa lagi yang kita perlu." kata Khadijah sambil memandang Ashraff sekilas. Ashraff menganggukkan kepalanya tanda setuju. Ingatkan senang nak buat list kahwin, payah juga ni. 

"Jangan risau, kita ada banyak masa nak fikir. Yang penting biar tenang baru fikir. Jangan nak gopoh siapkan semua ni, ambil je masa. Kalau tak sempat tiga bulan, postpone aje empat, lima bulan," Puan Ariani mencelah apabila melihat kedua-dua anak dan menantunya itu seperti kebuntuan idea. Dua-dua pun baru pertama kali. Ada juga dia memberi idea apa yang perlu diberi perhatian. Dia dapat melihat kesungguhan dan keriangan Ashraff, bukan main excited lagi dia dengan perkahwinan ini. 

"Betul Auntie. Em tapi dah elok sangat masa tiga bulan ni ha. Okaylah Auntie, saya rasa saya beransur dulu. Kat rumah brainstorm lagi! Hehe. Okay Dhija, jumpa lagi ya." Tersengih-sengih Ashraff, matanya tepat ke wajah Khadijah. Ai Auntie, tak setuju saya kalau nak postpone empat lima bulan lagi. Tiga bulan ni pun terasa lama Auntie! 

Khadijah tersenyum sambil menganggukkan kepalanya. Insya Allah jumpa lagi.


<bersambung>


6 comments:

  1. singgah & bace sni...vsit me back :)

    ReplyDelete
  2. tk sbar nk tggu next ep..excited plak nk tau ending cter ni & siape yg Dhija suka 2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dhija suka....ehem ehem. :p rahsia. hehe

      Delete
  3. Assalam...mz aisya hr tu kate nk post dua episod...saya tertunggu2 ni..kecan kt sy dgn reader yg lain...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam HM,
      tulaaa saya dah siap episod 10, bila baca balik x puas hati. hehe ni nak edit nie. maaf sangat sumeee.

      insya Allah, hehe dah dekat dah ni nk abes. :p

      Delete
  4. Terima kasih sangat membaca! :D

    saya pulun!

    ReplyDelete