Jom lihat!

Sunday, September 11, 2011

Saya cinta awak


(Thanx to Wallpaper)
Warning: Only married couples can ride the bike together


Di sebuah taman di Tasik Titiwangsa, kelihatan sepasang couple sedang berbual-bual...

En. Boy: Cantiknya awak hari ni. Saya suka rambut awak camni.
Cik Girl: Awak suka? Saya baru potong semalam, gi cuba kat salun baru kat area rumah saya.
En. Boy: Tapi, sayangnya. Ramai yang melihat kecantikan awak secara percuma.
Cik Girl: Percuma pun bukan dorang boleh sentuh. Saya nak awak bangga bersama saya.
En. Boy: Em, saya tengok baju ni macam makin kecil je? Shrinking ke lepas cuci?
Cik Girl: Saya baru beli baju ni sempena nak dating dengan awak hari ni. Dah lama kita tak berjumpa kan?
En. Boy: Tapi, kenapa saya tengok macam bukan saiz awak?
Cik Girl: Kalau saya pakai baju besar, nanti orang cakap saya pregnant pula. Saya nampak gemuk, awak tak suka pula.
En. Boy: Mak awak tak marah kita jumpa macam ni?
Cik Girl: Mak cakap okay aje, sekali sekala apa salahnya. Lagi pun bukan senang awak nak cuti balik sini. 
En. Boy: Awak sayangkan saya?
Cik Girl: Mestilah sayang!
En. Boy: Awak cintakan saya?
Cik Girl: Sangat sangat cinta.
En. Boy: Saya pun sayangkan awak. Hanya awak di hati saya.
Cik Girl: (tersenyum dan tersipu)
En. Boy: Saya nak kahwin dengan awak tahun ni.
Cik Girl: Eh, kenapa tiba-tiba? Saya belum habis study lagi.
En. Boy: Sebab saya sayangkan awak, saya nak kahwin dengan awak.
Cik Girl: Tapi, mak saya takkan bagi.
En. Boy: Saya akan cakap dengan mak dan ayah awak.
Cik Girl: Nanti kalau saya sibuk study, tak sempat nak layan dan masak untuk awak.
En. Boy: Tak apa, saya akan bantu awak. 
Cik Girl: Kalau saya nak keluar dengan kawan-kawan, awak benarkan ke?
En. Boy: Selagi tidak melanggar batas sebagai isteri, saya akan benarkan.
Cik Girl: Saya tak ready lagi lah awak.
En. Boy: Bila agaknya awak ready?
Cik Girl: Emmm.... dua atau tiga tahun lagi?
En. Boy: (Diam)
Cik Girl: (Senyap)
En. Boy: (Diam)
Cik Girl: Tapi saya sungguh cintakan awak. Saya nak kahwin dengan awak, cuma bukan sekarang.
En. Boy: Saya ikhlas sayangkan awak. Kalau nak tunggu lagi dua tahun, kita kena kurangkan berhubung. Tak boleh jumpa macam ni dah. Atau mungkin contact bila awak dah ready nak kahwin.
Cik Girl: Kenapa macam ni pulak? Saya tak setuju!
En. Boy: Saya tak mahu kita berdua hanyut dalam nafsu dan cinta sebegini. 
Cik Girl: Tapi kita tak buat apa-apa pun. Tak pegang tangan.
En. Boy: Ada. Kita selalu berbual dalam phone tanpa benda yang penting. Kita selalu SMS kata-kata rindu yang mampu membuatkan hati kita khayal. Bila ada peluang, kita dating macam ni. Ini semuanya maksiat. Zina hati dan mata.
Cik Girl: (Diam)
En. Boy: Kalau kita benar-benar ikhlas, kita kena hentikan semua ini. Saya juga berharap awak dapat memakai tudung dan pakaian yang sesuai untuk menutup aurat. Saya mahu bakal isteri saya kelihatan cantik dan memenuhi tuntutan agamanya.
Cik Girl: Saya muda lagi la awak. Nanti apa kata kawan-kawan saya pula. Nak jadi ustazah pula?
En. Boy: Menutup aurat kewajipan awak. Bukan pilihan.
Cik Girl: Awak ni kenapa bagi ceramah pula? Hari ni saya nak jumpa awak sebab rindukan awak. Tapi, awak pula nak tegur saya macam ni.
En. Boy: Sebab saya mahu awak lebih menyayangi diri awak.
Cik Girl: (Mendengus bosan)
En. Boy: Apa kata awak? Saya mahu melamar awak.
Cik Girl: Bertunang dulu la.
En. Boy: Boleh. Tapi tak boleh lama-lama. Tiga bulan saja okaylah.
Cik Girl: Saya ada setahun lagi nak habis.
En. Boy: Bertunang lebih banyak dugaan dan ujian hati. 
Cik Girl: Awak ni banyak cakap camni, sebenarnya awak ada perempuan lain ke?
En. Boy: Saya hanya ada awak. Saya mahu awak jadi perempuan yang disayangi Allah. 
Cik Girl: (Diam)
En. Boy: Kalau awak bertegas nak tangguh dua tahun lagi, saya akan tunggu awak. Tapi, saya tak nak kita berhubung dalam jangka masa dua tahun ni. Saya cuma mahu kepercayaan awak kepada saya saja. Kalau ada apa-apa, awak boleh sampaikan melalui mak awak.
Cik Girl: Kenapa awak ni! Saya tak boleh hidup tanpa awak! Jangan tinggalkan saya. Saya janji akan pakai tudung, tapi janganlah terus menyepi dari saya.
En. Boy: Saya sayangkan awak, sebab tu saya buat macam ni.
Cik Girl: Sayang apa kalau awak nak tinggalkan saya!
En. Boy: Insya Allah, saya akan menunggu awak. Saya mahu awak benar-benar bersedia untuk menjadi isteri saya.
Cik Girl: Kalau setahun aje? Setahun aje lagi awak.
En. Boy: Saya tetap akan tunggu awak dalam setahun. Awak, percayalah pada saya. Percayalah pada Allah. Seandainya kita ada jodoh, insya Allah saya akan datang meminang awak. Itu pun kalau awak tak dipinang orang lain.
Cik Girl: Saya nak awak sorang saja.
En. Boy: Insya Allah. Kita jaga hak kita pada Allah. Jauhi maksiat, patuh perintahnya. Allah akan jaga hak kita nanti. Awak kena yakin dengan Allah.
Cik Girl: Awak janji?
En. Boy: Allah tak pernah mungkir janji.
Cik Girl: (Diam sambil menganggukkan kepalanya)
En. Boy: Dah hampir petang. Jom kita balik.
Cik Girl: (Sekadar menurut)
En. Boy: Awak, saya sayangkan awak. Saya akan tunggu awak.
Cik Girl: Saya pun.

.....lalu couple itu mula mengatur langkah untuk pulang. Harapan En. Boy ialah semoga perhubungan mereka dirahmati dan dilindungi Allah. Dia mahu keberkatan dalam hubungannya dengan Cik Girl. Tetapi, dia harus menjaga batas-batas pergaulan dahulu. Selagi dia tidak berbuat demikian, macam mana Allah nak beri keberkatan dalam pernikahan mereka kelak? En. Boy yakin dengan janji Allah. Insya Allah, cintanya kepada Cik Girl akan sentiasa dilindungi dari nafsu-nafsu jahat dan godaan syaitan.

Cik Girl, saya cintakan awak. 


-Tamat-



Sekadar Coretan,
Tuan Auz





5 comments:

  1. ~As Salam..

    aku suka cerpen ni..

    sekian

    ShafiqSamah

    ReplyDelete
  2. wah junky junk. tak sangkee. terima kasih~ ada gak yg menyentuh hati ko kan ;D hehe thanks member!

    ReplyDelete